Rehberlik Servisi

Rehberlik Servisi

02.04.2013 1722

Servisimiz Hakkında

 

Rehberlik, öğrenci kişilik hizmetleri bünyesinde düşünülen ve bireyin yaşamının çeşitli aşamalarında gelişimine ve uyumuna etki eden faktörlerin bilinmesi ve öğrencilerin yerinde kararlar veren dengeli bir kişi olması amacını güden hizmetler bütünüdür. Rehberlik kavram ve bir hizmet olarak bireyin gelişimine, bugünkü ve gelecekteki toplumun uyumuna yönelmiştir.

 

Çağdaş eğitim anlayışının benimsendiği okulumuzda, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri insancıl bir anlayış temeline oturtulmuştur. Bilimsel ilke ve yöntemlerle öğrenciyi bir bütün olarak her yönü ile tanımaya çalışıp, bireysel farklılıkları önemseyen bir anlayışla; gizlilik ve gönüllülük ilkesi doğrultusunda bireye yönelik hizmetler verilmektedir. Öğrenci merkezli bir yaklaşımla sürekli değişmekte ve gelişmekte olan gençlerin kendine özgü yeteneklerini ilgi ve ihtiyaçlarına göre, sosyal, duygusal ve akademik yönden geliştirebilmesi için aileler, okul yönetimi ve öğretmenlerimizle işbirliği çalışmalarımız sürdürülmektedir.

 

Rehberlik hizmetleri yoluyla öğrencinin kendi kişiliğini daha iyi tanıması, olumlu ve güçlü yönlerini görmesi ve geliştirmesi, yaşam boyu karşılaşacağı problemlere çözüm yolları bulma yetisi kazanması ve kendi kendine yeterli hale gelmesine olanak sağlanır. Bu hedeflerimize ulaşabilmede Rehberlik ve Psikolojik Danışma alanındaki eğitim ve seminerlere katılarak farklı yaklaşımları ve gelişmeleri izlemeyi ilke edinmekteyiz.

Ayvacık Çok Programlı Lisesi Rehberlik Servisi olarak hedeflerimiz:

Öğrencilerimizin,

· Bilim, sevgi, hoşgörü ve saygıyı ön planda tutan, insan ilişkilerine değer veren;
· Kendilerini tanıyan, sağlıklı kararlar alabilen;
· Karşılaştığı sorunlara uygun çözüm yolları bulup, kendisi için uygun seçimler yapan,
· İlgi ve yeteneklerini en üst seviyede kullanabilen, programlı çalışmanın önemini kavramış;
· Her bireyin değerli olduğuna inanarak, bireysel farklara önem veren, onların duygularını anlamaya çalışan;
· Mutlu, sağlıklı ve topluma faydalı bireyler kazandırılmasına yardımcı olmaktır.

Bu amaçlar doğrultusunda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi çalışmalarını eğitsel, kişisel ve mesleki alanda yürütür:

Eğitsel Rehberlik: Bireyin eğitim yaşamı ile ilgili bütün sorunlara yönelik verilen yardımlardır. Örneğin; çalışma alışkanlıkları, verimli öğrenme yolları vb.

Kişisel Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: Bireylerin kendileri ile ilgili kişisel problemlerinin çözümü için yapılan yardımlardır.

Mesleki rehberlik: Bu çalışmalar 3 aşama etrafında toplanır. Bunlar; öğrenciyi tanıma, mesleklerin incelenmesi ve bireyin kişisel niteliğiyle meslekler arasında bağlantı kurmadır.

Rehberlik çalışmaları öğrenciyi tanıma, izleme, destekleme ve yönlendirme şeklinde yapılmaktadır. Öğrencilerimizin akademik başarılarının ön plana çıktığı lise öğrenimi sürecinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz,

  • Öğrencilerimizin akademik başarılarını destek olmak,
  • Kişisel yetenek ve ilgi alanlarına yönelik farkındalık kazandırmak,
  • Meslek seçiminde bilinçlendirmek ve kendilerine uygun yükseköğrenim programlarına yönlendirmek amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

Bu kapsamda öğrencilerimize Ayvacık Çok Programlı Lisesindeki öğrenimleri süresince farklı sınıf düzeylerinde çeşitli tanıma teknikleri, sunum ve envanter uygulamaları yapılmaktadır. Bunlar;

Hazırlık sınıflarına; Öğrenci Tanıma ve Gelişim Dosyası, Sosyo-Ekonomik Düzey Ölçeği  ve Otobiyografi uygulaması

9. sınıflara; Öğrenci Tanıma ve Gelişim Dosyası, Sosyo-Ekonomik Düzey Ölçeği  ve Otobiyografi uygulaması Mesleki Yönelim Envanteri, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği uygulaması, Ders Seçimi ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi sunumu, Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi Tanıtımı ve Uygulamaları

10. ve 11. sınıflara Sağlıklı İnsan İlişkileri (Etkili İletişim - Çatışma ve sorun çözme), Öfke ve Stresle Başa Çıkabilme sunumu

12. sınıflara Sınav Kaygısı Envanteri uygulaması ve Sınav Kaygısı ile Baş etme konusunda sunum yapılmaktadır.

Ayrıca sene içinde öğrenci memnuniyeti anketi ve ihtiyaç duyulan diğer konularda uygulamalar yapılmaktadır. 

  

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi, dengeli, sağlıklı ve kendini gerçekleştiren gençlerin yetişmesi için öğretmen, veli ve okulun tüm birimleriyle işbirliği içinde hizmet vermeyi ilke edinmiştir.

Ailelere ve Öğretmenlere Yönelik Rehberlik Faaliyetleri

      Bireysel rehberlik ve görüşmeler, Seminer ve bilgilendirme çalışmaları, Müşavirlik

DESTEK VERİLEN ÇALIŞMALAR

      Okul Öğrenci Meclisi-Festival Çalışmaları

      Sosyal Etkinlikler

      Kulüp faaliyetleri